Menu
Saudi Arabië rondreis Saudi Arabië rondreis

Jeddah & Al Ula

6-daagse privéreis

Jeddah en Al Ula vormen samen de meest bekende kant van Saudi-Arabië. Hoewel Jeddah als de traditionele poort naar Mekka bekend staat, is deze kuststad allesbehalve conservatief. De ligging aan de Rode Zee geeft Jeddah juist een open en aantrekkelijke sfeer waardoor het één van de meest gastvrije en tolerante bestemmingen in het land is. Wat verder landinwaarts ligt Al Ula, een andere grote toeristische trekpleister in Saudi-Arabië. Hier vind u oude stadsruïnes die tot de meest prachtige voorbeelden van de traditioneel noord Arabische architectuur behoren. Al Ula dient bovendien als toegangspoort tot de door UNESCO erkende overblijfselen van de Nabateeërs in Hegra.

Dag-tot-dag

Dag 1: Aankomst in Jeddah

Jeddah is een commercieel knooppunt gelegen ten westen van de Rode Zee met de op één na drukste haven van het Midden-Oosten. Het is de belangrijkste toegangspoort tot Mekka, de heiligste stad in de islam, en verwelkomt jaarlijks meer dan een miljoen pelgrims die op weg zijn om de Hajj uit te voeren. Ondanks dit wordt Jeddah beschouwd als de meest liberale stad in Saoedi-Arabië en is het een populaire toeristische bestemming waarbij de schoonheid van oude architectuur vermengd wordt met de nieuwste luxe voorzieningen.

Vier uw aankomst in het koninkrijk met drankjes bij zonsondergang aan de aantrekkelijke corniche, de strandpromenade aan de Rode Zee. Wandel door het openluchtmuseum en bewonder hier de interessante kunstwerken voordat u, net als de lokale bewoners, uw tapijt en uw 'takwa', de slimme Saoedische picknickstoel, uitspreidt. Sluit aan bij de inwoners van Jeddah wanneer de zon ondergaat, de oproep tot het gebed klinkt en 's werelds hoogste fontein tot leven komt. Maak uw eerste dag in Saoedi-Arabië compleet met een welkomstdiner in moderne stijl dat perfect past bij het snelle tempo waarin Jeddah zich ontwikkelt. U heeft 2 overnachtingen in Jeddah.

Jeddah Saoedi Arabië Jeddah Saoedi Arabië
Jeddah Saoedi Arabië Jeddah Saoedi Arabië

Dag 2: Jeddah

U begint de dag met een goed ontbijt waarna u, samen met uw gids, een bezoek brengt aan het imponerende Tayebat-museum. Het museum is gehuisvest in een historisch gebouw dat uit meerdere kamers bestaat die de traditionele architectuur van Al Balad perfect nabootsen. Door de verdiepingen vol tentoonstellingen biedt het museum een levende geschiedenisles over de stichting van Jeddah, Saoedi-Arabië en het bredere Arabische schiereiland.

Gelegen aan de Rode Zee vindt u in Jeddah mogelijkheden te over om de lekkerste visgerechten te proberen. Dit in tegenstelling tot elders in het land. De centrale vismarkt is de hotspot waar kopers en verkopers samenkomen. Inktvis, garnalen, kreeft en een grote verscheidenheid aan vis, waarvan sommige alleen in de Rode Zee te vinden zijn, zijn hier allemaal vers te verkrijgen. Volg uw gids en kies de vis u wenst voor de lunch en laat deze in het restaurant midden op de markt bereiden. De centrale vismarkt is dan ook een geliefde lunchplek voor de lokale bevolking van Jeddah.

Dag 3: Jeddah – Medina – Al Ula

Ontbijt in uw hotel. Vandaag staat in het teken van het volgen van 'de voetstappen’ van de profeet Mohammed naar de Heilige Stad Medina.

Zijn vroege volgelingen maakten deze reis te voet en per kameel. Tegenwoordig reizen pelgrims met de hogesnelheidstrein Haramain over het ultramoderne spoorwegsysteem van Saoedi-Arabië. Hierdoor duurt deze reis naar Medina, één van de heiligste bedevaartsoorden in de islam, nog maar minder dan 2 uur.

Medina is samen met Mekka één van de meest heilige steden in de islam. In Medina draait om Al Masjid an Nabawi, ook wel bekend als de Moskee van de profeet. Deze werd gebouwd door de profeet zelf en ook de plaats is waar hij begraven ligt. Niet-moslims zijn welkom om de buitenkant van de moskee, met 10 minaretten te bewonderen vanaf de rand van het plein. Het biedt plaats aan 1 miljoen mensen, De sfeer van devotie die hier heerst is heel bijzonder.  

Medina Saoedi-Arabië Medina Saoedi-Arabië
Alula elephant rock saoedi Arabië Alula elephant rock saoedi Arabië

U luncht ook vandaag weer in een lokaal restaurant waarna uw 4WD voor u klaar staat waarmee u in 3,5 uur naar de oasestad Al Ula rijdt. Al Ula heeft de eer zich het eerste UNESCO-werelderfgoed van Saoedi-Arabië te noemen. Deze bestemming ligt diep in de woestijn in het noordwesten van het land. Verwacht niet alleen zandduinen, dit is een vulkanisch gebied met zwarte lavastenen, berglandschappen en een rijke historische betekenis.

Aankomen in Al Ula voor zonsondergang biedt u de gelegenheid om in alle rust te genieten van één van de meest adembenemende bezienswaardigheden van de regio: Elephant Rock. Deze iconische rotsformatie staat bekend als Jabal Alfil en is een geologisch wonder in het hart van de goudkleurige woestijn, onder een diepblauwe Arabische hemel. Terwijl de zon langzaam ondergaat en de warme gloed van de ondergaande zon de omgeving in een gouden licht hult, krijgt Elephant Rock een betoverende uitstraling. De rots rijst majestueus op uit het zand met zijn kenmerkende vorm die doet denken aan een olifant. Het is slechts 10 minuten rijden naar uw accommodatie. U heeft 2 overnachtingen in Al Ula.

Dag 4: Al Ula

U wordt wakker in de woestijn en na het ontbijt begint uw ontdekkingsreis pas echt. De aantrekkingskracht van Al Ula ligt in zijn opmerkelijke natuurlijke rotsformaties en kloven, uitgebreide en gevarieerde pre-Arabische rotskunst en perfect bewaard gebleven graven die meer dan 2.000 jaar geleden zijn gebouwd door de Nabateeërs. U begint de dag met een bezoek aan het nabijgelegen Hegra. Hegra is de zuidelijke hoofdstad van het Nabateese koninkrijk dat teruggaat tot de eerste eeuw voor Christus. Tegenwoordig volgen bezoekers hun 'rawee', ook wel, verhalenverteller, om de verschillende van de meer dan 100 goed bewaarde monumentale graven te verkennen. De meeste zijn voorzien van uit rotsformaties gehouwen gevels en liggen verspreid in de woestijn. De lunch is wederom in een lokaal restaurant. Voorbij de oude stad, in de omgeving van de wadi en vallei, liggen talloze boerderijen waar wuivende palmbomen de geur van citrusvruchten de lucht vult. Dit draagt bij aan het ultieme oase-gevoel dat Al Ula nog steeds behoudt.

Volg het kronkelende en schaduwrijke pad door de sinaasappelboomgaard. Hierbij kunt u zich voorstellen hoe de nomaden van het verleden hier water vonden en toevlucht zochten tegen de verzeggende hitte van de woestijn.

Alula Saoedi Arabië Alula Saoedi Arabië
AlUla Saoedi Arabië oude stad AlUla Saoedi Arabië oude stad

U vervolgt de reis naar Al Jadeedah, dat ook wel bekend staat als de kunststad. Met een kleurrijke sfeer, straatkunst en tentoonstellingen verspreid over de wandelstraten maakt u hier een geweldige wandeling met talloze opties voor een drankje op een terras, terwijl de zon de kleuren van de imposante kliffen om u heen verandert.

Ten slotte gaat u naar het historische centrum van Al Ula zelf. Ook wel 'de oude stad' genoemd is dit een schilderachtige plek die ooit op het kruispunt van de Zijderoute en de Wierookroute lag. Recentelijk uitgevoerde renovaties hebben Al Ula omgetoverd tot een prachtige mix van oude steegjes met trendy restaurants en leuke souvenirwinkels. U gaat terug naar uw hotel voor de overnachting.

 

Dag 5: Al Ula – Jeddah

Geen reis naar Saoedi-Arabië is compleet zonder een 4x4-safari in de woestijn. Uw bekwame chauffeur rijdt u naar de imposante kliffen die Al Ula omringen. U begint de dag op grote hoogte bij het Harrat-uitzichtpunt. De weg kronkelt steil omhoog, weg van het rode zandsteen en op een eindeloos lijkend zwart plateau. Geniet hier van het panoramische uitzicht hoog boven de oude stad en de miljoenen palmbomen beneden in de vallei.

Op de weg terug naar de vallei ziet u veel van de goed bewaarde voorbeelden van de beroemde 'rotskunst' die teruggaat tot het koninkrijk van Dadan. In de Al Ula-valleien zijn duizenden inscripties in het Aramees, Dadanitisch, Thalmudisch en Nabatees aangetroffen die u kunt bezichtigen. U kunt makkelijk de dierlijke vormen van kamelen en struisvogels herkennen. Deze laatste is nu uitgestorven in het Midden-Oosten. U reist verder door de woestijn en wordt omringd door spectaculair gevormde rotsformaties.

Alula Saoedi Arabië Alula Saoedi Arabië
Saoedi Arabië woestijnkamp Saoedi Arabië woestijnkamp

De lokale bevolking is nauw verbonden met de woestijn. Dit zult u ervaren tijdens de door Bedoeïenen geïnspireerde picknicklunch met traditionele Saoedische en andere Midden-Oosterse lekkernijen te midden van een woestijnkamp. Hier ervaart u echte Arabische gastvrijheid.

Transfer naar de luchthaven voor uw avondvlucht van 1,5 uur naar Jeddah. Vervolgens heeft u een  transfer naar uw hotel in Jeddah.

Dag 6: Jeddah – Amsterdam

Afhankelijk van uw terugvlucht heeft u een transfer naar de luchthaven. Dit is het einde van een bijzondere reis door een land dat tot 2019 gesloten was voor westerse toeristen.

 

Inbegrepen

 • 5 hotelovernachtingen op basis van logies (keuze uit 4* of 5* hotels)
 • Lokale lunches op dag 2 t/m dag 5
 • Diner op dag 1 in Jeddah
 • Engelssprekende gids
 • Entreegelden van benoemde bezienswaardigheden
 • Corniche ervaring in Jeddah met drankje en snack
 • 4WD Woestijn safari inclusief Bedoeïen stijl lunch
 • Bullet trein Jeddah - Medina
 • Alle transfers op privé basis in vervoer met airconditioning

Niet inbegrepen

 • Binnenlandse vlucht Al Ula – Jeddah
 • Internationale vluchten
 • Overige maaltijden

Verblijf in exclusieve hotels

Bijzonder overnachten in Saoedi-Arabië? Er zijn enorm veel unieke accommodaties en resorts in Saoedi-Arabië. Onze specialisten hebben de mooiste kleinschalige, luxe hotels en resorts met de allerbeste service voor u geselecteerd.

Saoedi Arabië

Geïnspireerd door deze reis?

Wij ontwerpen op maat gemaakte reizen voor mensen die op zoek zijn naar een buitengewone ervaring die verder gaat dan het gebruikelijke. Ons team van getalenteerde reisontwerpers en lokale gidsen werkt nauw samen om voor u een ultieme reiservaring te creëren en de bestemming echt laat beleven.

NEEM CONTACT OP